Prohledat tento blog

středa 2. května 2012

Psí alergie - příznaky, příčiny, léčba

Psí alergie se poslední dobou stala jednou z nejčastějších důvodů pro návštěvu u veterináře (cca každý sedmý pes je alergik).

Psí alergie neboli přecitlivělost se projevuje škrábáním se či úporným olizováním na svědivých místech  způsobených kožním zánětem. Nejčastěji se svědivá místa nacházejí v meziprstí a nadprstí, na hlavě tváře, oblast podpaží, spodní strany krku, hrudi a břicha. Dalšími projevy je slzení a kýchání. Velice často se také vyskytují alergické změny na očních spojivkách a zevních zvukovodech. Někdy jsou však jediným projevem jen zarudlost kůže boltců, vleklé či recidivující záněty kůže nebo jen svědivý ekzém v okolí řitních žlázek.Přečtěte si nejčastější dotazy a odpovědí týkající se alergie u psa.


- Může se alergie u psa objevit kdykoli během života?

Ano. Toto onemocnění může vzniknout kdykoliv, to znamená i u starých zvířat. Nejčastěji se však poprvé objevují mezi prvním a druhým rokem života. Některé alergie u fen také souvisejí s poruchami jejich pohlavního cyklu. Velkou měrou také ovlivňuje alergická onemocnění u psů obou pohlaví kastrace (většinou v pozitivním, někdy však i v negativním smyslu). Na řadu alergií však hormonální stav organismu ani věk zvířete nemá vliv.


- Je alergie u psů dědičná?

Ano. Alergie má genetický základ a vysoký stupeň přenosu na potomstvo.


- Vyskytuje se alergie u některých plemen častěji než u ostatních?

Nejčastěji to bývají teriéři, setři, dalmatini, retrívři, šarpejové, kokři, němečtí ovčáci a francouzští buldočci. V posledních letech je dohánějí pitbulové, němečtí ovčáci, američtí stafordšírští teriéři, ale i labradorští retrívři.

- Může být můj pes alergický na granule?

Ano. Alergie na potravu se projeví většinou až po nejméně dvouletém přijímání alergizující potravy. Nemusí tomu tak však být. Hlavním projevem je také svědivost, které často předchází ztráta srsti zejména na zadních plochách stehen. U 10 - 15 % případů přistupují i potíže trávicího ústrojí, například zvracení žlutavých hlenů, recidivující průjmy, eventuelně i postižení jater. Nejčastější bývá přecitlivělost na mléko, maso hovězí, vepřové, drůbeží, rybí, na vejce, obiloviny, ale i na granulovaná krmiva, na která reaguje až 30 % psů.

- Mému pejskovi byla diagnostikována potravní alergie, co mám dělat?

Pokud byla veterinárním lékařem diagnostikována potravní alergie, pak vám jistě řekl, na kterou složku potravy je váš pes alergický. Nejčastěji to bývá kuřecí bílkovina ale mohou to být také obilniny atd. Je důležité aby bylo vybráno hypoalegenní krmivo pro alergické psy (obsahují pouze jednu bílkovinnou složku), které nebude obsahovat alergizující látku.

Psí alergie je často doprovázena záněty zvukovodů. Je dobré takovému pejskovi uši pravidelně čistit a předcházet tak ušním problémům.

- Můj pes je alergický na kuřecí bílkovinu, už jsme změnili granule, ale na zadních nohách má stále holá místa, která si obzváčtě večer líže a špatně se tudíž hojí. Co dělat?

Doporučuji aplikovat např. Douxo spray - má chladivé a zklidňující účinky a rychle se vstřebává do kůže. Nebo kterýkoli jiný přípravek na zklidnění postiženého místa.

- Existují speciální šampony pro alergické psy?

Ano hypoalergenní šampony a léčebná hypoalergenní kosmetika mají zklidňující účinky, příznivě působí na vzhled kůže a srsti. Vhodné jsou rovněž zklidňující gely a pěny, které jsou určeny pro lokální terapii, tedy přímo na místa, která si pes líže nebo škrábe.

Dalšími podpůrnými přípravky pomáhající při alergii u psa jsou hypoalergenní doplňky v podobě olejů, kapslí atd. Pomáhají při léčbě dermatóz, vypadávání srsti, alergických zápalech kůže, potlačování zánětu a svědění kůže.


Mohlo by vás také zajímat:


Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Alergie u psa - Nejčastější otázky a odpovědi
Pes alergik - Nejčastější otázky a odpovědi
Proč se můj pes neustále škrábe přestože nemá blechy?
Jak poznat alergii u psa? Příznaky, léčba, nejčastějští otázky a odpovědi
Alergie na potravu - Jak může krmivo ovlivnit alergii u psa
Může být pes alergický na granule?
Pes alergický na krmivo
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba










1 komentář:

  1. Dobrý den,

    alergologické testy pro vaše zvířata najdete zde - https://www.genomia.cz/cz/alergie

    OdpovědětVymazat