Prohledat tento blog

pátek 15. ledna 2010

Bozelioza u psa - Příznaky, léčba, prevence


Borelioza u psa (Lympská Borelioza) je infekční onemocnění které způsobuje Borrelia burgdorferi, typ bakterie zvané 'spirochéta.'Je přenášena klíštětem. Pokud klíště zemře nebo se odstraní do 48 hodin k přenosu bakterií nedojde.

1. Příznaky Boreliozy u psa

Příznaky lymeské boreliózy u psů se liší od lidí.K onemocnění u psů dochází obvykle 2 - 5 měsíců po kousnutí infikovaným klíštětem. Nejčastějšími příznaky jsou horečka, kulhání, otoky kloubů, zduření lymfatických uzlin, letargie a ztráta chuti k jídlu.

I když to není běžné, u někteřých psů se může vyvinout závažné progresivní onemocnění ledvin. Toto závažné selhání ledvin je obtížně léčitelné a může vést k smrti psa. Doporučuje se, aby pes s pozitivním testem prodělal další vyšetření krve a moči pro posouzení funkce ledvin. U někteřých psů se mohou vyvinout také problémy se srdcem nebo nervovým systém.

U psů se neobjevují typické vyrážky nebo kruhové oblastizarudnutí kolem kousnutí, které je typickám příznakem Bozeliózy u lidí.

2. Léčba Boreliozy u psa

Léčba lymeské boreliózy je velmi jednoduché a skládá se buď pomocí tetracyklinu nebo penicilin-na antibiotika.

3.Prevence Boreliozy u psa

To nejlepší, co můžete pro vašeho psa udělat je zamezit přisátí klíštěte na psa. Existuje více možností např. aplikovat některý z antiparazitních přípravků. Klíšťata přenašejí kromě Lymské Boreliozy taky mnoho dalších nemocí a tím, že zabráníte jejich přisátí, zabráníte i všem těmto dalším nemocem.

Další z možností je pořídit vašemu miláčkovi antiparazitální obojek. (Je dobré ho časem vyčistit mýdlovou vodou, tím prodloužíte jeho životnost).

Nejúčinnější ochranou je kombinace některého z výše jmenovaných přípravků a antiparazitálního obojku.

Zdroj: Pet Education (Atricle)

Mohlo by vás zajímat:

Přípravky proti klíšťatům - Frontline Combo pro psy
Přípravky proti blechám a klíšťatům - Grafický přehled
Proč chránit psa a kočku proti blechám a klíšťatům? Rizika, nemoci, prevence, řešení
Odstranění klíštěte u psa a kočky
Antiparazitika a repelenty
Obojek Kiltix, Obojek Scalibor, Obojek Bolfo. Který vybrat? 
Pozor, některé nemoci jsou přenosné ze psa na člověka!
Odčervení psů - Jak často a proč odčervovat psa
Nejčastější parazité psů a koček

Žádné komentáře:

Okomentovat