Prohledat tento blog

středa 20. ledna 2010

Nemoci starých psů - Jak prodloužit život vašemu psovi


Pes senior
K nejčastějším nemocem, které se trápí starší psy  patří zánět kloubů, rakovina, nemoci srdce nebo ledvin. Nejčastější příčinou úmrtí staršího psa je rakovina a také srdeční nebo ledvinové selhání.

Stáří u psa se projevuje ve změně chování. Mají problémy s orientací, vyhledávají spíše klid a samotu a vyhýbají se všem aktivitám. Dalšími projevy stárnutí u psů je řídnutí srsti, ztráta naučených návyků, inkontinence, noční nespavost, ztráta chuti k jídlu.

Krmivo 

Nebudu doporučovat konkrétní značku ani výrobce. Na trhu dnes najdete mnoho kvalitních krmiv, proto vám poskytnu spíše rady, podle jakých kritérií se při výběru krmiva držet: 

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy


Obecně mají granule pro staré psy:

- Nižší obsah bílkovin - doporučeno kolem 22%. I když zatím nebylo jednoznačně prokázáno, že by mohl jejich vyšší obsah působit nepříznivě, zejména na ledviny

- Nižší obsah energie - doporučeno kolem 9% (v krmení to jsou hlavně tuky a také sacharidy), staří psi už nebývají tak aktivně využívaní a proto nemají takovou potřebu energie jako dříve. Krmení s vysokým obsahem energie může vést k jejich nadváze.

- Vyšší obsah vitamínů a minerálních látek - podobné dávkování jako u štěňat. Staří psi už tyto látky nedokážou tak dobře využít, proto potřebují určitou rezervu. Důležitý je přísun hlavně vápníku a fosforu, protože dochází k postupné dekalcifikaci kostry - známé osteoporózy. Neméně významné je podávání doplňků na posílení imunity - doporučuji Plarasan (účinky jsou klinicky ověřené).

- Vyšší obsah vlákniny - doporučeno asi 2,5%. Podporuje správnou funkci střev a pes se cítí dobře nasycený, aniž by tloustnul. Jedno z nejkvalitnějších krmiv na našem trhu je např. Canine Caviar nebo First Mate.

Lze stárnutí mozku u starších psů ovlivnit krmením?  



1. Záněk kloubů u psů - Artritida

80-90% starších psů trpí kloubními záněty (artritida)

Stejně tak jako lidé, tak i psi a kočky trpí záněty kloubů. Odhaduje se, že artritidou trpí každý pátý pes starší sedmi let a 90% všech starších koček. Není to nic nového. Existují důkazy, že i dinosaurus míval záněty kloubů. Ovšem tenkrát neexistovaly kvalitní doplňky stravy, speciální krmiva a léky, které mají majitelé psů a koček k dispozici dnes.

Kvalitní péče o klouby pomáhá redukovat následky artritídy.

Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo 



2. Rakovina u psů

Rakovina je u psů a koček ještě daleko častější nemocí než u lidí. Víte, že zvířata kuřáků jsou náchylní k rakovině plic a že rakovina mléčné žlázy nejčastější rakovinou u fen?

Rakovina mléčných žláz u feny - Kastrace jako zdravotní prevence

Existuje několik možností jak bojovat s rakovinou u psů včetně operace, ozařování nebo chemoterapie. Ovšem nejlepším řešením je prevence - kvalitní krmení a esenciální mastné kyseliny posilují imunitní systém např. lososový olej. Výborným doplňkem je Sanicell, který pomáhá zničit nádorové buňky dokud jsou v počátcích.


3. Onemocnění jater

Játra jsou orgánem, které plní mnoho důležitých funkcí počnaje trávením a konverzí živin, přes odstranění toxických látek z krve a ukládání vitamínů a minerálů. Játra mají velkou funkční rezervu (až 80%) a tak dochází ke klinickým projevům často až v pokročilejší fázi jejich onemocnění. Mnohdy jsou příznaky jen mírné a nespecifické. Při vážnějších poruchách můžeme pozorovat nechutenství, hubnutí, apatii, únavu, slabost, zvracení, průjem či naopak zácpu, zvýšenou teplotu, žíznivost a zvýšené močení...

Onemocnění jater u psů a koček - Příznaky, příčiny, léčba


4. Onemocnění srdce

Přestože je onemocnění srdce u psů a koček nevyléčitelné, pomocí diety a medikace lze tyto pacienty udržet dlouhodobě v dobré kondici.Příznaky mohou být velmi podobné příznakům jiných onemocnění, proto pokud pozorujete některé níže jmenované potíže, navštivte veterináře: snížená výkonnost při zátěži, ztížené dýchání, častý kašel, snížený apetit, hubnutí, mdloby a kolapsy, letargie a slabost...

Onemocnění srdce u psů a koček - příznaky, příčiny, rizika, řešení


5. Chronické nebo akutní selhání ledvin

Při ledvinovém selhání se v podstatě jedná o otravu vlastními zplodinami. Funkcí ledvin je čištění krve od odpadních látek. Při poškození ledvin dochází k hromadění odpadních látek v těle zvířete.Pes s akutním selháním ledvin má snížený apetit, hubne, zvrací, je apatický a slabý, má průjem (často i s krví). Typickým přiznakem je bolestivost a zápach z dutiny ústní. Pes hodně pije, ale nemočí vůbec nebo velmi málo...

Jak pečovat o psa s onemocněním ledvin



 Související články:

Močové kameny u psa a kočky - Sanicell pomáhá zabránit vzniku močových kamenů
Diabetes neboli cukrovka u psů a koček - Příčiny, příznaky, léčba, prevence 
Zápach z tlamy - Dentální onemocnění u psů a koček
Jak rozpoznat onemocnění štítné žlázy u psa - ztráta srsti, obezita, únava 
Bolest kloubů u starších psů
Kloubní výživa pro psy


Autorem článku je Ing. Daniela Míčková




1 komentář:

  1. Většina rakovin prostaty jsou adenokarcinomy, rakoviny, které se vyskytují v žlázových buňkách epiteliální tkáně prostaty. Rakoviny prostaty obvykle postupují pomalu a v počátečních stádiích nevyvolávají žádné příznaky. Nakonec se nádor může zvětšit stejně jako použití miny, prostaty, přitlačení na močovou trubici a způsobení bolestivé nebo časté močení a krve v moči. Takže jsem byl s touto rakovinou prostaty tak nepříjemný, pak jsem se rozhodl udělat online hledání toho, jak vyléčit rakovinu, protože jsem si hodně přečetl o bylinném léku, narazil jsem na mnoho svědectví o tom, jak doktor Itua vyléčí HIV / herpes, pak Rakovina byla uvedené pod komentářem. S odvahou jsem kontaktoval doktora Ituu a poslal mi jeho bylinné léky prostřednictvím kurýrní služby, pak mě požádali, abych si ho vyzvedl na své poště, což jsem rychle udělal. Kontaktoval jsem doktora Ituu, že jsem obdržel bylinné léky, takže mě poučil o tom, jak ho pít tři týdny, a tak doktor Itua bylinné medicíny vyléčí můj karcinom prostaty. Léčba trvá tři týdny a byl jsem úplně vyléčen. Dr. Itua je bůh poslaný a děkuji mu každý den mého života. Kontaktujte ho nyní na: E-mail: drituaherbalcenter@gmail.com/ Whatsapp: +2348149277967.
    Vypsal, že dokáže také vyléčit následující nemoci níže ... Mozkové amidy. Rakovina plic, rakovina mozku, rakovina jícnu, rakovina žlučníku, gestační trofoblastická choroba, rakovina hlavy a krku, Hodgkinův lymfom, střevní rakovina, rakovina ledvin, leukémie, rakovina jater, melanom, mezoteliom, mnohočetný myelom, neuroendokrinní nádory, Hodgkinův lymfom, rakovina ústní dutiny, Rakovina vaječníků, rakovina sinusů, sarkom měkkých tkání, rakovina páteře, rakovina žaludku, rakovina semenníků, rakovina krku, rakovina štítné žlázy, rakovina dělohy, rakovina vaginální, rakovina vulvární. Alzheimerova choroba, autismus, spalničky, tetanus, černý kašel, tuberkulóza, detská obrna a adrenokortikální karcinom. Alma, rakovina dělohy, rakovina prsu, alergická onemocnění. Rakovina ledvin, Love Spell, Glaukom., Katarakta, Makulární degenerace, Kardiovaskulární onemocnění, Plícní onemocnění.Zamčená prostata, Osteoporóza.Generalizovaná dermatitida, Alzheimerova nemoc, Mozkový nádor, Lupus, Rakovina endomertilu, cerebrovaskulární choroby
    Demence. Kolorektální karcinom, loterijní kouzlo, rakovina močového měchýře, rakovina kůže, rakovina vaječníků, rakovina pankreatu, HIV / AIDS, nádor na mozku, herpes, non-Hodgkinův lymfom, zánětlivé onemocnění střev, Copd, cukrovka, hepatitida

    OdpovědětVymazat