Prohledat tento blog

pátek 18. února 2011

Zvracení u psa - Jak poznat kdy vyhledat veterináře a kdy pomůže domácí léčba

Zvracení u psa
Zvracení u psa může způsobit krádkodobá žaludeční nevolnost, strach, stres nebo kinetoza. K vážnějším příčinám patří pozření toxinů, zánět slinivky břišní nebo také chronické či akutní selhání ledvin. Také může být projevem dalších onemocnění, jako jsou žaludeční vředy, nádory, choroby jater, diabetes mellitus nebo někteří parazité.

Poruchy zažívání u psů - průjem, zvracení, zácpa, hubnutí, plynatost

Pokud váš pes zvrací opakovaně, má nafouklé břicho, jedná se o štěně, nebo starého psa, volejte svému veterináři. Pes také může zvracet krev. Tmavý obsah připomínající kávovou sedlinu by měl okamžitě evokovat veterinární pomoc. Červená, nestrávená krev znamená, že pes krvácí vnitřně někde v úseku mezi dutinou ústní a tenkým střevem.

Zvratky které jsou cítit výkaly znamenají vážný obstrukční problém v oblasti střev a neprodleně musíte zajet do veterinární ordinace. To samé udělejte při podezření na pozření nějaké toxické látky.

Poku máte zdravého silného psa středního věku, který nezvrací dlouhodobě opakovaně a zvratky neobsahují příměsi, které jsem jmenovala v tomto článku, pomůže domácí léčba sestávající z 12hod hladovky a následné podávání lehké stravy, stejně jako u průjmů.

Místo vody necháme zpočátku psa olizovat kostky ledu a asi po 4 hodinách můžeme dát vodu v misce, jak je váš pes zvyklý.

Průjem u psa - Kdy je nutné navštívit veterináře

Zvracení u psa - závažnější příčiny:

1. Akutní nebo chronické slhání ledvin

Při ledvinovém selhání se v podstatě jedná o otravu vlastními zplodinami. Funkcí ledvin je čištění krve od odpadních látek. Při poškození ledvin dochází k hromadění odpadních látek v těle zvířete. Pes s akutním selháním ledvin má snížený apetit, hubne, zvrací, je apatický a slabý, má průjem (často i s krví). Typickým přiznakem je bolestivost a zápach z dutiny ústní. Pes hodně pije, ale nemočí vůbec nebo velmi málo..

Jak pečovat o psa s onemocněním ledvin 


2. Cukrovka neboli diabetes mellitus

Cukrovka je onemocnění při kterém zvíře nemůže účinně využívat cukr a není schopno kontrolovat jeho hladinu v krvi. Mezi typické příznaky patří zvýšená žíznivost, zvýšené a časté močení, hubnutí, zvracení, letargie a slabost, změny apetitu (zvýšení a potom snížení), katarakta (u psů)...
 

Diabetes neboli cukrovka u psů a koček - Příčiny, příznaky, léčba, prevence


3. Onemocnění  jater

Játra jsou orgánem, které plní mnoho důležitých funkcí počnaje trávením a konverzí živin, přes odstranění toxických látek z krve a ukládání vitamínů a minerálů. Játra mají velkou funkční rezervu (až 80%) a tak dochází ke klinickým projevům často až v pokročilejší fázi jejich onemocnění. Mnohdy jsou příznaky jen mírné a nespecifické. Při vážnějších poruchách můžeme pozorovat nechutenství, hubnutí, apatii, únavu, slabost, zvracení, průjem či naopak zácpu, zvýšenou teplotu, žíznivost a zvýšené močení...

Onemocnění jater u psů a koček - Příznaky, příčiny, léčba



Související články:

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Klinické diety - krmivo jako lék
Když pes trpí průjmem nebo zácpou 
Pozor na průjem u štěňat
Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba





1 komentář:

  1. Dobrý den,

    bohužel Vám musím řici, že máte článek neúplný. Za krvavé zvratky může i víc věcí např. prosté poranění vnitřních dutin atp. další třeba tu http://psiusmev.cz/media/kdyz-pes-zvraci-krev Ale stejně je lepší ject hned za vetem :-)

    OdpovědětVymazat