Prohledat tento blog

úterý 1. března 2011

Obojek proti blechám - Který vybrat Kiltix, Bolfo nebo Scalibor?


Obojek proti blechám lze používat u štěňat od 3 měsíců věku. Účinné látky zůstávají na srsti zvířete a nevstřebávají se do krve, jsou tedy zcela bezpečné. Svou účinnost neztrácí ani po kontaktu s vodou.

Antiparazitní obojky proti blechám a klíšťatům

1. Kiltix®

- Nejdéle působící obojek proti blechám - až 7 měsíců. 7 měsíců působí zároveň proti klíšťatům.

2. Bolfo

- Obojky Bolfo jsou vhodné pro psy i kočky

- Voděodolný

- Působí 5 měsíců proti blechám a 10 týdnů chrání před klíšťaty.

3. Scalibor

- Působí až 4 měsíce proti blechám,6 měsíců proti klíšťatům a 6 měsíců proti komárům.

- Voděodolný

Podrobné informace včetně cen naleznete zde: Obojky proti blechám a klíšťatům

Blecha je nepříjemný parazit, živící se krví jedince, kterého si vybrala za hostitele. Zvlášť aktivní jsou samičky, které se musejí opakovaně vydatně nasát, aby byly schopny produkovat potomstvo. Nakladená vajíčka blech padají z napadených zvířat na zem, kde prodělávají postupný vývoj přes larvu, kuklu až po dospělce, který opět naskakuje na vyhlédnutého nešťastníka a vše se opakuje. Blecha irituje psa či kočku opakovaným bodáním, které je samo o sobě nepříjemné a dráždící. Navíc u citlivých zvířat vyvolávají bleší sliny alergickou kožní reakci, která může u disponovaných jedinců dosáhnout hrozivých rozměrů. Tyto projevy, tzv. alergie na bleší kousnutí, je schopen navodit i jediný parazit a opakovaným sáním jej prohlubovat. Nezanedbatelný je i fakt, že právě blechy přenášejí jiného - vnitřního cizopasníka, totiž tasemnici psí.

Vývojový cyklus blechy trvá v domácnosti zpravidla 3 až 4 týdny. Jedna samička je schopna denní produkce několika desítek vajíček, po dobu až tří měsíců. Nejsou-li aplikována opatření na jejich likvidaci, může postupné promoření domácnosti bleší populací dosáhnout velmi nepříjemného stupně a kromě zvířecích členů domácnosti to pravděpodobně pocítí i rodinní příslušníci.

Související články:

Odstranění klíštěte u psa a kočky
Pozor, některé nemoci jsou přenosné ze psa na člověka!
Odčervení psů - Jak často a proč odčervovat psa
Nejčastější parazité psů a koček

 

Žádné komentáře:

Okomentovat