Prohledat tento blog

pátek 22. března 2013

Močové kameny u koček - příznaky, rizika, léčba, prevence

Tvorba močových kamenů a všeobecně onemocnění dolních močových cest je u koček velmi častým problémem. Při onemocnění dolních cest močových u koček je ze všeho nejdůležitější zvolit správné krmivo s nízkým obsahem minerálních látek - hořčíku a fosforu. Vysoký obsah těchto minerálů v krmivu zvyšuje riziko tvorby krystalů v moči - močových kamenů.  Navíc krmivo ovlivňuje kyselost moči (pH), což je další z faktorů mající vliv na tvorbu krystalů.

Onemocnění dolních cest močových bývá souhrnně označováno jako FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Diseases). Jedná se o zánět dolních cest močových a zánět močového měchýře. Při tomto onemocnění může dojít ke vzniku krystalů - močových kamenů v močových cestách, které mohou přerušit pasáž moči a v nejhorších případech mohou vést až k poškození ledvin a to hlavně u kocourů.


Urolitiáza - tvorba močových kamenů

Urolitáza je tvorba močových kamenů v močovém měchýři. Ke vzniku takových útvarů je nezbytná souhra několika faktorů. Moč musí obsahovat velkou koncentraci minerálních látek, musí mít určité pH moči a ještě musí být přítomno tzv. krystalizační jádro v podobě organických látek. Mezi dva nejčastější typy kamenů patří kalciumoxalátové a struvitové urolity.

Přítomnost struvitových kamenů lze řešit  úpravou diety. Tímto opatřením snížíme koncentraci minerálních látek v moči a změníme její pH. U kalciumoxalátových kamenů je nutno probém řešit chirurgicky. Speciální veterinární dieta v pozdějším období pomáhá zabraňovat vzniku recidiv.

Uretrální zátky, krystalurie

Uretrální zátky spolu s krystalurií mohou způsobovat akutní život ohrožující stavy. U kocourů dochází k neprůchodnosti v oblasti penisu, protože zde je močová roura nejužší. Někdy mohou být přítomny krystaly jako tzv. močový sediment. Pokud neprůchodnost trvá více jak několik hodin je nutno co nejrychleji vyhledat veterináře, protože se jedná o život ohrožující stav. Močový měchýř je přeplněn a hrozí jeho prasknutí. Ledviny nemohou vytvářet moč novou a tak zbavovat organismus zplodin metabolismu. V tomto případě je nutno co nejrychleji zprůchodnit močovou trubici katetrizací. Tento zákrok je pro kočky velmi nepříjemný a provádí se na uspaném zvířeti.

Proto je velmi důležité rozpoznat příznaky tohoto onemocnění co nejdříve a ihned navštívit veterináře.

Příznaky onemocnění  močových cest u koček

- ztížené močení
- časté návštěvy toalety
- krev v moči
- močení na neobvyklých místech
- neklid, ukrývání se, odmítání potravy


Faktory ovlivňující tvorbu močových kamenů

- nedostatek pohybu (bytové kočky)
- nedostatečný příjem vody
- neudržovaná podystýlky na kočičí toaletě
- genetiké dispozice - např. Barmská a perská kočka mají dispozice k tvorbě oxylátových kamenů.
- nadváha.


Prevence opakovaných onemocnění močových cest u koček

I když některé typy kamenů nelze speciálními preparáty rozpustit, správná výživa eliminuje jejich opětovnou tvorbu. Ač jsou některá prvky pro stravu důležité, při zmíněných problémech je vhodné snížit množství prvků, které se na tvorbě kamenů podílejí (hořčík, vápník, oxaláty, fosfor, ...). Bolest a zánět snižují mastné kyseliny a antioxidanty.  Speciální veterinární neboli klinická dieta, Sanicell pomáhá zabraňovat vzniku recidiv.  Urolsyn pasta - snižuje vznik struvitů a pomáhá rozpouštět existující močové kameny.

Související články:

Diabetes neboli cukrovka u psů a koček - Příčiny, příznaky, léčba, prevence
Onemocnění jater u psů a koček - Příznaky, příčiny, léčba
Proč kočky nechodí na svůj záchod - Jak postupovat při řešení tohoto problému
Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba


2 komentáře: