Prohledat tento blog

sobota 20. února 2010

Artroza kyčle - Nejčastější otázky a odpovědi


Artroza kyčle (artróza kyčelního kloubu) je degenerativní neboli postupně se vyvíjejíci se onemocnění při kterém se především opotřebovává kloubní chrupavka. Toto poškození vede k omezení pohybu v kloubu. V konečném stádiu může vést k úplnému znehybnění.

Je artroza kyčle dědičná?

ANO. Důležitým faktorem u atrozy kyčle je dědičnost.

Další příčiny vzniku atrtrózy kyčelního kloubu:

- Úraz
- Nadváha
- Vrozená abnormalita postavení kloubu (dysplazie kyčelního kloubu)
- Zánět
- Chybné přetěžování kloubů (častý výskyt u horníků, řidičů, tanečníků a lidí pracujících se zbíječkou)
- Poškození věkem

Je atrróza vyléčitelná?

NE. Protože příčiny vzniku artrózy nejsou zcela jasné a známé, neexistuje zatím přesně cílená a léčba, která by vedla k úplnému uzdravení postiženého kyčelního kloubu. Jde tedy především o zpomalení procesu, o zlepšení celkového stavu kloubní výživy a fyzioterapii. V pokročilém stádiu lze přistoupit k operativnímu řešení.

Léčba artrózy probíhá komplexním způsobem. Předepíší se analgetika, které snižují bolest (ty se občas mění), v případě zánětu či svalového spasmu protizánětlivé léky a svalové relaxanty. Dále se doporučí užívání medikamentů, které vyživují kloub, obsahující:

* Glucosamin sulfát
* Chondroitin sulfát
* Diacerhein
* Hyaluronová kyselina
* Kolagen

Existuje účinná prevence vzniku artrozy kyčle?

ANO. Prevence artrózy, a to nejen artrozy kyčle, spočívá v udržování optimální váhy, fyzické kondice, pohyblivosti kloubů a svalů. To lze docílit pravidelným cvičením, které není příliš silové a jednostranně nezatěžuje určité klouby.

Správné stravování s obsahem vitamínů a minerálů tělu i kloubům jistě prospěje. Je vhodné některé látky užívat i prostřednictvím doplňků stravy, jako např. kolagen, vitamíny D, E, při nedostatku čerstvé zeleniny a ovoce i vitamín C.

Proč má smysl dodávat klobu kloubní výživu?

Kloub samozřejmě není místo, kde dochází ke kontaktu kost x kost. Kloubní hlavice je zasazena do kloubní jamky, tato jamka je obalena chrupavkou a obsahuje také kloubní tekutinu. Toto místo je celý život velmi namáháno třením, chrupavka je po čase opotřebovaná a i kloubní tekutina mění svou povahu. Naše tělo obnovuje toto namáhané místo celý život, obnova ale po čase není tak důkladná.

Související články:

Bolest kloubů u starších psů
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo  
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Kloubní výživa pro psy

Žádné komentáře:

Okomentovat