Prohledat tento blog

středa 19. prosince 2012

Jorkšírský teriér - Zdravotní problémy jorkšírů

Jorkšírský teriér patří mezi nejoblíbenější plemena u nás.  Je velmi živý a temperamentní, zvědavý, bystrý, ostražitý, samostatný a tvrdohlavý. Jorkšírský teriér je rovněž velmi statečný a nebojácný pes. Rád se učí a hraje si, je velmi inteligentní a přizpůsobivý. Zdravý jorkšírský teriér se dožívá velmi dlouho: 17-20 roků.

 K častým zdravotním problémům, které postihují toto plemeno patří zánět průdušek, lymfangiektázie, portosystémových spojek, šedý zákal, a keratitida sicca.  Kromě toho mívají jorkšíři citlivý trávicí systém doprovázený zvracením nebo průjmem. Proto se nedoporučuje konzumace potravin "od stolu".  Často se rovněž vyskytují kožní alergie.  

Zuby


Stejně jako ostatní malá plemena, také jorkšíři jsou  náchylní k závažným zubním problémům. Vzhledem k tomu, že mají malou čelist, jejich zuby rostou těsně u sebe. Bakterie hromadící se na povrchu zubů mohou vést k paradentóze. Kromě toho mohou tyto bakterie šířit do jiných částí těla a způsobit selhání srdce a ledvin. Nejlepší prevencí je pravidelné čištění zubů speciální pastou pro psy. Osvědčilo se rovněž přidávání malého množství speciálního zubního přípravku De-Plaque do krmení či podávání dentálních pamlsků.  Používání lidské zubní pasty se nedoporučuje, protože tvoří pěnu a také proto, že její požití není vhodné.  


Zápach z tlamy trápí 90% psů starších jednoho roku. Jak tomu předejít?

Genetické vady


Mezi nejběžnější vrozené vady, které jorkšíry postihují patří hydrocefalus, Legg-Calvé-Perthes syndrom, luxace patelly, tracheální kolaps, a močové kameny. 

1. Hydrocefalus

Poměrně častá anomálie mozku vyskytující  se především u menších plemen psů jako jsou yorkšírský teriér, čivava, pudl, mops, francouzský buldoček, anglický buldog, pekinéz, maltézák, lahsa-apso a dal­ších. Jedná se o rozšíření komorovém systému mozku v důsledku hromadění mozkomíšního moku na úkor vlastní nervové tkáně. Vlivem zvýšeného nitro­lebního tlaku dochází u rostoucích zvířat k vyklenutí lebeční klenby, ztenčení lebečních kostí a neuzavření fontanel.
Hlavními příznaky jsou změny chování (časté kňučení, vytí a štěkání, močení v domácím prostředí, plachost,…), bez­cílná chůze, záchvatovité stavy, neschopnost zvládat výcvik.

2. Luxace patelly

Patella neboli čéška je malá kost situovaná do úponové šlachy čtyřhlavého stehenního svalu. Její funkcí je hladký pohyb této šlachy ve žlábku kosti stehenní při ohybu a natažení kolenního kloubu. Je součástí kolenního kloubu, její vnitřní povrch je krytý kloubní chrupavkou.

Luxace patelly je stav, při kterém je čéška „vypadlá“ mimo žlábek kosti stehenní.  Malá plemena psů jsou postižena až 10x častěji než velká a obří plemena psů. Mediální luxací nejčastěji trpí pudl, čivava, jorkšírský teriér, špic, bišonek, mops, pekinéz, bostonský teriér, šiperka. Relativně častá je také u kavalír king charles španěla, kokršpaněla, zlatého a labradorského retrívra, ale i kříženců. U jedinců s luxací pately je žlábek (trochlea) mimořádně mělký a uspořádání stehenní svaloviny a jejích úponů je abnormální. To vede k vypadávání čéšky na vnitřní stranu kolene a vzniku mediální luxace pately.  Abnormální poloha čéšky způsobuje bolest, poškození chrupavky a vznik artrózy.

Luxace patelly u malých plemen psů - Doporučená kloubní výživa

 3. Kolaps průdušnice - tracheální kolaps

Kolaps průdušnice nebo tzv. tracheální kolaps je chronické progresivní onemocnění vyvolávající kašel a dušnost u psů. Toto onemocnění dýchacího aparátu se nejčastěji vyskytuje u malých plemen psů ve středním nebo vyšším věku - u  jorkšírských teriérů (70 % případů) a dále u toy pudlů, trpasličích pinčů, ale i u kříženců. 

Průdušnice psa se svým vzhledem podobá hadici od vysavače. Je složená z chrupavčitých prstenců ve tvaru písmene C, které jsou ve své horní části spojeny vazivovou a svalovou membránou. Toto uspořádání umožňuje průdušnici vysokou flexibilitu při dýchání, pohybu nebo kašli. Dle svého průběhu se rozděluje na krční a hrudní část. Na svém konci se průdušnice větví v hlavní průdušky.

U některých jedinců dochází k zeslabení chrupavek, čímž se průdušnice oplošťuje, ztrácí svůj tvar a pružnost. Následně dochází ke ztrátě kruhového průměru, jejímu oploštění a následnému zborcení tracheálních prstenců. Tím je významně omezeno množství vzduchu proudícího do plic, dochází ke dráždění receptorů pro kašel a rozvoji dušnosti a dráždivého kašle.

Toto onemocnění se projevuje suchým dávivým kašlem, který se rozvíjí nejčastěji pří rozrušení, zátěži, v horku nebo při podráždění průdušnice např. mechanickým tlakem při tahání na obojku. Postupem času může docházet k těžké zátěžové intoleranci a vážným záchvatům dušnosti, při kterém může dojít ke zmodrání sliznic tlamy a jazyka, celkovému kolapsu a ztrátě vědomí v důsledku nedokysličení mozku. Epizody dušnosti významně zatěžují srdce a u některých pacientů může vlivem tracheálního kolapsu dojít k jeho nenávratnému poškození. Zároveň může toto onemocnění vést k obrně hrtanových chrupavek a kolapsu průdušek. Obezita zhoršuje klinické příznaky.

4. Aseptická nekróza hlavice stehenní kosti (Legg-Calvé-Perthesova choroba)

Onemocnění postihuje malá a trpasličí plemena psů - jorkšírský teriér, malý knírač, pudl atd.  Projevuje se v dospívání, okolo 5-8 měsíců stáří. Předpokládanou příčinou je zvyšující se aktivita pohlavních hormonů podmíněná dědičnou predispozicí. Dochází ke zmáčknutí cév, k nedokrvenosti a následné odůmrti kostní tkáně hlavice a krčku stehenní kosti. Ty se deformují, kyčelní kloub přestává být stabilní, rozvíjí se artróza.

5. Portosystémový zkrat - portosystemický shunt (PSS)

Jedná se o onemocnění, při kterém vzniká cévní komunikace mezi portálním a systémovým žilním oběhem. Portální cévní systém je soustava cév, které zabezpečují odvod krve ze střeva do organismu. U zdravého pacienta portální žíla odvádí krev ze střeva směrem k játrům. Tato krev je obohacena o vstřebané živiny, které jsou následně v játrech zpracovány a připraveny k využití organismem. Některé vstřebané látky mohou být pro organismus toxické (jako např. amoniak, merkapteny, mastné kyseliny s krátkým řetězcem, aj.) a je nezbytné, aby byly v játrech metabolizovány. Krev z jater následně pokračuje do systémového krevního oběhu.

U nemocného zvířete vzniká komunikace mezi portálním a systémovým krevním oběhem, aniž by krev prošla přes játra. Veškeré látky se dostávají do organismu bez předešlého zpracování a proto jsou zodpovědné za klinické příznaky tohoto onemocnění.

6. Močové kameny


U yorkšírských teriérů, stejně jako u dalších malých plemen jako je např.bišonek, malý knírač, pudl nebo shi-tzu, existuje plemenná predispozice k tvorbě močových kamenů. Obecně lze říci, že tvorbu kamenů způsobuje:
 

A) koncentrace minerálů v moči.  Pokud zvíře pije málo, jeho moč bude koncentrovanější a minerály v ní mohou snadněji krystalizovat. 
B) Infekční cystitida: moč je přirozeně sterilní, zatímco při infekci bakteriemi se zvyšuje pH moči a tím roste riziko tvorby struvitových kamenů. 
C) Stupeň kyselosti moči (pH): struvity se tvoří v zásadité moči, proto je důležitá výživa. Psí i kočičí moč je přirozeně kyselá.

Močové kameny u psů - Příznaky, léčba, prevence


Související články:

Specifika psů malých plemen - výživa, zdravotní problémy
Specifika výživy štěňat malých plemen - Na co si dát pozor
Čím krmit jorkšírského teriéra
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Diabetes neboli cukrovka u psů a koček - Příčiny, příznaky, léčba, prevence
Onemocnění jater u psů a koček - Příznaky, příčiny, léčbaPes alergický na krmivo    
Artemis - granule pro malá plemena
Zápach z tlamy - Dentální onemocnění u psů a koček
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy

 

5 komentářů:

  1. Dobrej den dvakrat se stalo ze nas york 8letej mel neco jako epilepticky záchvat neco takoveho křeč asi asi minutu a pak se motal a byl chvilku zmatenej nevíte co by to tak mohlo být samozřejmě ze sme ho už objednali dr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, náš York to mívá také.. Zjistil jste prosím, čím by to mohlo být? Dnes se nám záchvat opakoval a trval cca 10-15 min. Také s ní zajdeme k veterináři.. děkuji za jakékoliv info..

      Vymazat
  2. Nás York má dušnost, ale mám

    OdpovědětVymazat
  3. Náš yoksir má dušnost ale má pokus myslím že je to tím? Je mu8 let.,

    OdpovědětVymazat