Prohledat tento blog

úterý 20. prosince 2011

Granule pro štěně Afgánského chrta


Jaké granule vybrat pro štěně Afgánského chrta? Afgánský chrt je plemeno, které se svou váhou a velikostí řadí k plemenům velkých plemen. A podle toho by měl chovatel vybírat i granule. Granule pro psy velkých a obřích plemen se liší nejen svou velikostí ale hlavně složením, které odpovídá potřebám a nárokům velkých psů.

Výběr kvalitních granulí obzvláště pro štěňata velkých plemen, kterými štěňata afgánského chrta zcela jistě jsou, ovlivní jeho zdravotní stav v dospělosti a pak v seniorském věku. V období růstu a vývoje by mělo každé štěně dostávat to nejlepší. Pozor ale na přidávání vápníku a fosforu. Více na toto téma si můžete přečíst zde: Vápník v potravě štěňat a jeho rizika.

Granule pro štěňata afgánského chrta

Většina těchto plemen má sklon k velmi rychlému růstu a s tím souvisejícími zdravotními riziky. Nadměrná hmotnost štěněte, získaná nevhodnou výživou, vede v období kolem 5. - 6. měsíce věku k nadměrné zátěži pohybového aparátu - především kostí, vazů a šlach.

Zdravotní rizika související s rychlým růstem štěňat

- prošláplé packy (tzv. medvědí tlapy),

- kulhání,

- vývoj dysplazie kyčelního kloubu

- postojové abnormality.

Nedostatek základních živin se u psů krmených komerční stravou projevuje ojediněle. Problémy nastávají až tehdy, když je vysoce kvalitní krmivo doplňováno vitamíny, minerály a energií. Komerční krmiva pro psy jsou téměř výlučně krmivy kompletními, tzn. jsou zdrojem všech základních živin. Nadměrný přísun energie způsobuje příliš velkou rychlost růstu v poměru ke správnému vývoji kostry. Nadměrnému přísunu energie se lze vyvarovat správným dávkováním speciálního krmiva pro velká a obří plemena psů, které má sníženou koncentraci energie.

Dalším zásadním faktorem výživy štěňat Afgánského chrta je omezit přísun vápníku. Ve snaze pejskovi pro správný růst "přilepšit", podává velká část majitelů štěňatům různé přípravky a krmné doplňky s vysokým obsahem vápníku. Pro mladého psa velkého plemene není problémem nedostatek vápníku (křivice z nedostatku vápníku se prakticky již nevyskytuje), ale s jeho nadbytkem (v podobě doplňků s vápníkem nebo použitím nevhodného kompletního krmiva) si štěně nedokáže poradit. Následkem pak bývají výše zmíněná onemocnění skeletu.

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy

Granule pro štěňata afgánského chrta by měly odpovídat potřebám a požadavkům štěňat velkých plemen.
Proto by měl chovatel vybírat zásadně některé ze superprémiových krmiv určených pro štěňata a mladé psy velkých plemen - Granule pro psy velkých plemen

Mohlo by vás zajímat:

Granule pro psy - hodnotná strava pro domácí mazlíčky
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa?  
Zápach z tlamy - Dentální onemocnění u psů a koček
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?