Prohledat tento blog

neděle 4. září 2011

Jak vybrat stelivo neboli podestýlku pro kočky

Pokud si pořizujete kočku pak wc pro kočky, stelivo neboli, lopatka, miska na granule a na vodu a samozřejmě granule jsou to nejdůležitější co budete potřebovat. Pak také nějaké hračky, škrabadlo či škrabací strom a pelíšek. Pelíšek nemusí být nutností. U nás postačil koš na dřevo.

Stelivo neboli podestýlku pro kočky můžete vybrat z více druhů – kamenné hrudkující a nehrudkující, dřevité, silikonové stelivo atd.

Silikonová podestýlka pro kočky je vhodné, pokud máte jednu nebo dvě kočky, u vyššího počtu koček se prodražuje. Silikon pohlcuje moč a z toalety vybíráte pouze exkrementy. Některé kočky jej ale nechtějí používat. Nejčastěji dostupné značky : Magic Pearls, Magic Littter, Catwill.

Nehrudkující podestýlka pro kočky nedělá hrudky, moč se vsakuje do kamínků, stolici je nutné vybírat. Stelivo je poměrně brzy cítit a musíte častěji měnit celý obsah záchůdku. Nejčastěji dostupné značky : Mici, Mikeš.

Hrudkující podestýlka pro kočky je trochu dražší než nehrudkující, moč vytvoří hrudku, kterou ze záchodu vyndáte, stejně tak vyndaváte stolici. Díky pravidelnému odebírání hrudek toto stelivo vydrží mnohem déle než nehrudkující a nemusíte tak často měnit celý obsah záchůdku. Kvalitní hrudkující stelivo zároveň velmi dobře pohlcuje pach. Nejčastěji dostupné značky : Zverlit, Mikeš Premium, Biokats.

Dřevité stelivo může být hrudkující i nehrudkující, jeho výhoda je v tom, že jej můžete spláchnout do WC, některé kočky jej ale odmítají a protože je lehké, kočky jej na tlapkách vynášejí ze záchůdku. Nejčastěji dostupné značky : Cat´s Best (Öko Plus, Universal, Nature Gold).

Související články:

Proč kočky nechodí na svůj záchod - Jak postupovat při řešení tohoto problému
Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba